Sous-vide? Klinkt dat te gecompliceerd en te ingewikkeld? Weg met die vooroordelen! Iedereen zweert bij deze unieke en – met de juiste apparatuur – eenvoudige kooktechniek waarmee je de meest fantastische smaken zult ervaren, of je nu vlees, vis of groenten klaarmaakt. Sous-vide is Frans en betekent "onder vacuüm", waarmee wordt bedoeld dat vacuümverpakte ingrediënten op de laagst mogelijke temperatuur in een waterbad worden gekookt. De techniek komt oorspronkelijk uit bekroonde keukens en doet in steeds meer huishoudens – en harten – zijn intrede. Nu is het jouw beurt om sous-vide koken te proberen, met de hulp van Bosch.

Zeg maar dag tegen de tijden waarin het te gecompliceerd en te duur was om zelf sous-vide te koken. Bosch biedt nu een simpele en betaalbare tool waarmee sous-vide koken een eitje wordt: een normale blender of staafmixer helpen je bij het creëren van een vacuüm. Blender of staafmixer? Correct! Doe je etenswaren in speciale vacuümzakjes en verwijder de lucht met behulp van een vacuümpomp. Daarna gaar je het voedsel op een constante temperatuur waarna het alleen nog maar verfijnd en geserveerd hoeft te worden. Of je het nu klaarmaakt voor een maaltijd met vrienden, een diner bij kaarslicht met je partner of gewoon voor een lunch met het hele gezin – bij sous-vide koken gaat het er niet om dat het ingewikkeld is, maar dat je het meeste haalt uit je waardevolle etenswaren.

Waarom is sous vide de laatste trend?

Sous-vide koken is zo bijzonder omdat het voorkomt dat het voedsel overgaar wordt. Door de lage temperatuur van sous vide koken blijven natuurlijke voedingsstoffen behouden, terwijl het vacuümzakje de vochtigheid van het voedsel insluit. Hierdoor blijven smaken behouden. Steaks blijven sappig, visfilets worden nog malser, verse groenten en fruit behouden hun knapperigheid en kleur – wat wil je nog meer? Verras je geliefden met een heerlijke sous-vide maaltijd en ontdek samen een nieuwe wereld aan smaak.

Duik stap voor stap in de wereld van sous-vide koken en creëer nieuwe smaken met behulp van Bosch

Stap 1: creëer een vacuüm met het Fresh Vacuümsysteem van Bosch
Vacuüm is het belangrijkste onderdeel van je sous-vide ervaring. Je hoeft alleen maar de gewenste ingrediënten in een vacuümzakje te stoppen en de lucht te verwijderen om het voedsel onder vacuüm te verpakken. Bosch biedt hiervoor een breed assortiment aan keukenapparaten als onderdeel van het Fresh Vacuümsysteem. De 2-in-1-functie maakt niet alleen het vacuümverpakken mogelijk, maar ook gewoon mixen, mengen en roeren zoals je dat gewend bent. Vervolgens kun je in een handomdraai de vacuümpomp aan de staafmixer bevestigen of de vacuümfunctie met een blender gebruiken om de apparaten in krachtige vacuümtools te transformeren. Sluit de pomp daarna aan op het ventiel van het vacuümzakje, laat de lucht weglopen en maak je voedsel klaar voor sous-vide koken.

Speciale tip: voeg aromatische, hittebestendige oliën, kruiden en specerijen toe aan de ingrediënten in het vacuümzakje. Omdat het voedsel direct in contact komt met de kruiden, worden de smaken beter opgenomen.

Klaar met vacuüm verpakken? Laten we koken.

Stap 2: sous-vide koken
Nu moeten de vacuümverpakte etenswaren op een lage temperatuur tussen 40 en 85 °C worden gekookt. De temperatuur is afhankelijk van de dichtheid van de ingrediënten:

56 °C geroerbakt gerecht (biefstuk, vis, zacht fruit)
65 °C stoofpot met een beetje collageen (varkensbuik, gestoofd vlees, schenkel, fruit zoals ananas)
72 °C gestoofde maaltijden met veel collageen (wangen, ossenstaart)
85 °C groenten, aardappelen en fruit

Naast de temperatuur is de bereidingstijd ook afhankelijk van het soort gerecht.

Hier volgen enkele voorbeelden:
-          Biefstuk (3 cm dik): 90 min
-          Gevogelte (3 cm dik): 75 min
-          Vis: 30 min
-          Zachte groenten (zoals asperges, champignons) en fruit: 25 min
-          Harde groenten (zoals wortelen, bieten, aardappelen): 50 min

Laten we eens kijken naar de verschillende apparaten waarmee je sous-vide kunt koken. Welke heeft jouw voorkeur?

Met stoomovens en stoompannen met een speciaal sous vide-programma:
Bosch biedt een scala aan stoomovens en stoompannen met een speciaal sous-vide-programma voor een milde en gezonde bereiding van je maaltijd.

Op een kookplaat met een speciale sous-vide stick:
Leg de vacuümzakken in een normale pan met water en zet de pan op de kookplaat. Een speciale sous vide stick helpt je om de juiste temperatuur te behouden.

Stap 3: verfijn je gerecht na het sous vide koken
Na het sous-vide koken kun je je gerecht verfijnen. Schroei vlees kort dicht op maximale temperatuur voor echte geroosterde aroma's. Schroei de groenten ook dicht en kruid deze. Vis hoeft enkel te worden gekruid op jouw favoriete manier.

Voilà! Je 5-sterrenmenu is klaar om geserveerd te worden. Je familie en vrienden zullen vast denken dat je hebt valsgespeeld – maar de maaltijd is gewoon bereid met een simpele techniek en de hulp van Bosch.

Er zitten geen grenzen aan sous-vide!

Je creativiteit is onbegrensd. Bereid vlees, vis en groenten en fruit voor met gevacumeerd koken. Als je wat extra vrije tijd hebt, kun je vooruit plannen en je sous-vide maaltijd de dag van tevoren voorbereiden. Stop de gewenste ingrediënten gewoon in het vacuümzakje, vacumeer deze en leg het zakje in de koelkast. De volgende dag ligt het zakje voor je klaar, verser dan ooit en klaar om sous-vide te worden gekookt.

Rommelt je maag al en loopt het water je al in de mond? Probeer sous-vide. Met de hulp van Bosch kan er niets misgaan. Als je sous-vide eenmaal hebt geprobeerd, kun je niet meer zonder!

Sous-vide koken is echter lang niet de enige mogelijkheid die ons Fresh Vacuümsysteem biedt om je voedingspatroon te verbeteren. Kom hier meer te weten over vacuümtechniek en -producten.