“Dit heerlijke klassieke gerecht wat vele kennen na een avondje stappen maken we nu eens wat gezonder door de traditionele knoflooksaus te vervangen voor een gezonde tzatziki. Aangevuld met lekker knapperige groenten ‘frites’ maakt dit culinaire feest compleet. We gebruiken in dit recept ook kipdij in plaats van het traditionele lamsvlees. Als je deze heerlijke variant (volledig) vegetarisch wil serveren gebruik dan in repen gescheurde oesterzwammen in plaats van kipdij. Marineer deze oesterzwam reepjes dan zoals het onderstaande recept vermeldt en je hebt een erg lekkere vega versie van dit heerlijke gerecht.” – Chef Ivo Prijs

Ingrediënten:

Tzatziki:

  • ½ st. komkommer
  • 2 el. griekse yoghurt
  • 1 el. olijfolie
  • ½ teen knoflook
  • ¼ citroen, sap
  • 3 takjes dille
  • Peper en Zout

(Gezonde) broodjes shoarma:

  • 4 st. pita broodjes
  • 300 gr. kipdijfilet of oesterzwammen
  • 1 el. olijfolie
  • 1 tl. (gerookt) paprikapoeder
  • 1 tl. komijnpoeder
  • 1 tl. kerriepoeder
  • ½ st. komkommer
  • 1 st. rode paprika
  • Peper en zout

Tzatziki bereiden:

1. Halveer de komkommer over de lengte en verwijder met een eetlepel de zaadlijsten. Rasp de komkommer grof boven een zeef en besprenkel met een beetje zout. Laat de komkommer minimaal 10 minuten uitlekken.

2. Verwijder de grove stelen van de dille en snijd de dille fijn. Voeg dit toe aan de yoghurt en breng op smaak met zout, peper, citroensap, olijfolie en de zeer fijn gesneden knoflook.

3. Knijp het overtollige vocht uit de komkommer en meng dit door het yoghurtmengsel. Zet tot gebruik apart.

Broodjes shoarma bereiden:

1. Snijd de kipdijfilets (of oesterzwammen) in dunne reepjes en marineer dit in een kom met de olie, paprika-, komijn- en kerriepoeder, zout en peper naar smaak. Meng dit goed door en zet tot gebruik koud weg.

2. Snijd lange dunne ‘frieten’ van de komkommer en de rode paprika. Uiteraard kan je dit aanvullen en vervangen voor andere lekker groenten zoals bospeen, bleekselderij etc. Zet de groenten ‘frites’ tot gebruik apart.

3. Bereid de pitabroodjes zoals op de verpakking vermeld staat.

4. Zet een pan op hoog vuur of vermogen en laat deze pan goed heet worden. Bak de gemarineerde kipdij (of oesterzwammen) reepjes bruin en gaar.

5. Serveer de kipshoarma (of oesterzwammen) tussen de ingesneden pitabroodjes en serveer hier de Tzatziki op/over of naast. De groenten frites zijn ook erg lekker met de tzatziki.

Kookdemonstratie bijwonen

Kookworkshop volgen

Inspiratiehuis 20 20