“Linzen zijn een geweldige bron van plantaardig eiwit. De linzen worden daarom ook regelmatig gebruikt in de vegetarische en veganistische keuken. Onderschat dan ook niet de voedingswaarde en de smaak van de diverse soorten linzen. De linzen zijn er in diverse varianten en kleuren; gedroogd, in blik op vocht, rood, geel, groen en zelfs zwart ook wel de zwarte Beluga linzen genoemd, omdat deze linzen erg veel op – jazeker – Beluga kaviaar lijkt! De linzen komen van oorsprong uit Zuid Europa, Noord Afrika en centraal Azië. Om die reden vinden we de linzen daar ook vaker terug in waanzinnige Tajines en de allermooiste curry’s. Laten wij ze nu ook eens lekker verwerken in deze heerlijke pittige Linzensoep!” – Chef Ivo Prijs
Handig om te gebruiken:
Ingrediënten:
- 500 gr. gedroogde rode of gele linzen die 24 uur zijn geweekt in water
- 2 st. ui
- 2 tenen knoflook
- 4 cm. verse gember
- 1 el. gemalen komijn (djintan)
- 1 tl. cayennepeper of sambal
- 1 blik gepelde tomaten
- 1 ltr. groenten- of kippenbouillon
- 1 blik kokosmelk, circa 250 ml.
- 1 st. citroen, sap
- ½ bos koriander, vers
- ½ bos (platte) peterselie, vers
- 4 stengels bos- of lenteui
- Scheut olijfolie
1. Pel en snijd de ui, knoflook en gember fijn. Verwarm de olie in een grote pan en fruit de ui, knoflook en gember op middelhoog vuur/vermogen lekker zacht en glazig. Voeg de komijn en cayennepeper toe en bak dit even mee. Op deze manier komen de smaken van de specerijen nóg meer tot hun recht.
2. Voeg de gepelde tomaten toe en laat dit ca. 5 minuten pruttelen.
3. Schenk de bouillon en de kokosmelk in de pan en breng het geheel aan de kook.
4. Voeg, zodra de bouillon en kokosmelk kookt, de uitgelekte linzen toe en laat die circa 30 - 45 minuten koken totdat de linzen zacht zijn. Breng de soep op smaak met het citroensap en zout.
5. Gebruik eventueel een staafmixer om de soep glad te maken. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om de soep te eten zoals hij is.
6. Voeg vlak voor het serveren de fijngesneden bosui, koriander en peterselie toe.
Als de soep te dik is/wordt, verdun ‘m dan met wat bouillon of water en wat over is eet je een dag later of vries je lekker in voor andere (koude) dagen. Uiteraard kan je de pittigheid van de soep aanpassen naar eigen smaak door peper of sambal toe te voegen of weg te laten.