Een koelkast is een koelkast, en koelen is koelen. Tenminste, dat zou je denken. Geloof het of niet; een beetje aandacht bij het vullen van je koelkast maakt het een stuk makkelijker om een gezond voedingspatroon aan te houden, en bespaart je ook nog eens een hoop tijd en geld.

Wat daarvoor nodig is? Een beetje kennis, het goede gereedschap en de moed om eens kritisch te kijken naar een aantal hardnekkige mythes over koelkasten.

Mythe vs. realiteit

De koelkast wordt vaak gebruikt om producten op te slaan, die er eigenlijk niet in horen. Voor veel boodschappen is koude, vochtige lucht precies wat nodig is, maar voor andere producten is dit juist de doodsteek voor smaak en voedingswaarde.

Sta eens stil bij waar je producten vandaan komen: tropische citrusvruchten, tomaten en avocado's horen niet thuis in de koelkast, omdat deze na aankoop nog doorrijpen. Dat betekent ook dat je ze niet al te lang kunt bewaren. Opeten als ze nog vers zijn dus!

Brood, aardappelen, bananen, honing, uien en knoflook hebben ook niets in de koelkast te zoeken. Brood droogt uit, bananen worden zwart en aardappelen, knoflook en uien kristalliseren in dekoelkast (zetmeel wordt sneller omgezet in suiker).

Het verhaal gaat dat koffie zijn aroma langer bewaart als je het in de koelkast bewaart. Niets is minder waar; tenzij je de koffie compleet luchtdicht verpakt pikt het heel snel geuren van andere producten op. En koffie die smaakt naar kaas...

Goed koelen, een goed begin!

Er zijn natuurlijk een heleboel producten die zich heel prettig voelen in een donkere, vochtige koelkast. Fruit uit Duitsland, zoals appels, bessen of peren, en groentesals broccoli, paprika en bloemkool gedijen prima in lage temperaturen.

Koele, vochtige lucht is essentieel voor groentes met veel blad en slasoorten. Ook zuivel, vlees en vis kunnen ook niet zonder een koele omgeving, als die ook maar goed droog is!

Iedereen die wel eens warme champagne heeft gedronken zal dat waarschijnlijk niet snel nog een keer doen. De meeste drankjes smaken nou eenmaal beter als ze gekoeld zijn. En nu we het toch over champagne hebben: ken je de legende van de zilveren lepel in de champagnefles? Die zou moeten voorkomen dat het koolzuur uit de fles gaat. Helaas, als de kurk van de fles is, gaat een zilveren lepel niet veel uithalen. Dus snel de kurk er weer op, of gewoon nog een klein glaasje nemen.

Lees hier hoe VitaFresh uw vlees en vis perfect bewaart

Een gids voor je koelkast

Het gaat niet alleen om wát je in de koelkast bewaart, maar ook wáár in de koelkast je producten bewaart.

Temperatuur in een koelkast is niet overal gelijk. Bederfelijke spullen bewaar je daarom bijvoorbeeld het beste voor in je koelkast, om te voorkomen dat ze verpieteren en je onnodig spullen weg moet gooien.

De temperatuur in de koelkast daalt van boven naar onder. Het laagste, open compartiment moet daarom gebruikt worden voor voedsel dat snel bederft, zoals rauw vlees en vis. Groeten en fruit bewaar je natuurlijk in de groentelades.

Het midden van de koelkast is een goede plek voor zuivelproducten als yoghurt, kwark en kaas, en in het bovenste deel van de koelkast zet je het beste je kliekjes, taarten, jammetjes en producten in potten. Eieren, boter en margarine en andere producten die niet heel koud bewaard hoeven te worden zet je het beste in de deur.

Moderne koelkasten beschikken over verschillende, individueel in te stellen koelzones, waarmee je bederfelijke producten allemaal op de ideale temperatuur en luchtvochtigheid kunt bewaren. Superhandig!

Zo houdt VitaFresh je producten vers

Altijd wat vers in huis

Met deze kennis in huis is het een stuk makkelijker om altijd lekkere, verse producten paraat te hebben. Als je nu ook je overige voorraad op peil houdt (pasta, rijst, bloem etc.) en een stukje vlees in de vriezer bewaart, ben je op vrijwel alle situaties voorbereid.

Met kleurrijke ingredienten - of je ze nou uit de vriezer, de groentelade of de tuin haalt - kun je op ieder moment verschillende ratatouilles, stoofpotjes, risotto's, omeletten en andere lekkere 'verzamelgerechtjes' maken.

Trek gekregen? Kijk eens hier voor onze recepten!

En mocht je nou toch wat diepvries bladspinazie overhouden: opnieuw invriezen kan wél! Volgens het Duitse Diepvriesinstituut kun je voedsel dat op het moment van her-invriezen nog gegeten kan worden, prima opnieuw invriezen.

Voorraadkast wéér leeg? Zo doe je slim boodschappen!

VitaFresh van Bosch

Vitafresh houd je boodschappen langer vers.

Top 5 simpele pastagerechten

Met deze recepten zet je in een mum van tijd een heerlijke pasta op tafel.

MyBosch

Meld je nu aan en ontvang 10% welkomstkorting!

Onze service

Perfecte service – voor en na de aankoop.

Bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 18.00 uur en op zaterdag tussen 9.00 en 17.00 uur. 088 424 4010

Ontdek Bosch

Ontdek kwaliteit, perfectie en betrouwbaarheid.

Vind een dealer

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt.