Een wasdroger maakt je leven een stuk makkelijker: je wast en droogt er meerdere ladingen mee na elkaar. Daarnaast bespaar je tijd en ruimte omdat je de was niet hoeft op te hangen. Maar misschien zit je ook met vragen: Wat mag ik in mijn droger stoppen? Waar vind ik het droogsymbool op het waslabel? En welk programma selecteer ik?
Dit zijn absoluut geen rare vragen. Ook niet als je ze vaker dan één keer stelt. Zelfs de meest ervaren gebruiker raakt wel eens in de war van de verschillende stoffen en de vele programma's met bijbehorende opties die je tegenwoordig hebt bij het drogen van was. En je wilt het graag goed doen, want er is weinig frustrerender dan je favoriete trui totaal gekrompen uit de droger halen.
We helpen je graag op weg om dit soort situaties te voorkomen. Als wereldwijde fabrikant van wasmachines en drogers willen we wassen en drogen makkelijker maken met een duidelijke, gedetailleerde uitleg over alle symbolen.
Wat mag in de droger en wat niet?
Na een wasbeurt kun je je kleding onderverdelen in twee basiscategorieën: kledingstukken die in de droger mogen en kledingstukken die je aan een waslijn (of liggend) moet laten drogen. Het waslabel bevat droogsymbolen (altijd te herkennen aan een vierkant) en andere wassymbolen met instructies.
Elk droogsymbool op je was geldt voor alle soorten drogers, of je nu een warmtepompdroger, condensdroger of was-droogcombinatie hebt.
Vraag je je af of jouw kleding in de droger mag, maar ben je niet zeker welk symbool aangeeft dat dit kan? Hieronder zie je een overzicht van de symbolen die aangeven of je kledingstukken geschikt zijn voor de droogtrommel:
|
|
|
Normaal trommeldrogen Het vierkant met daarbinnen een cirkel is het algemene symbool voor trommeldrogen. Vind je dit op een waslabel terug? Dan kan je dit kledingstuk veilig drogen in je wasdroger. |
Niet drogen in de wasdroger Als een kledingstuk niet geschikt is voor de droger, zie je hetzelfde vierkant met een cirkel, maar dan doorgekruist. Doe kleding met dit symbool niet in je droger. |
|
|
|
Drogen zonder warmte Een zwarte cirkel in een vierkant betekent dat je deze kleding alleen kunt drogen met koude lucht. |
Drogen met anti-kreukprogramma Waslabels met een streep onder het droogsymbool geven aan dat je alleen mag drogen met een anti-kreukprogramma (bijvoorbeeld synthetisch). |
Drogen met een delicaat programma Fijne was met een droogsymbool en daaronder twee strepen moet je extra fijn drogen met een speciaal droogprogramma (zoals een wolprogramma). |
|
|
|
Lage temperatuur Zie je een droogsymbool met een stip in de cirkel? Dan kun je dit kledingstuk alleen drogen op lage temperatuur tot 60 °C. |
Normale temperatuur Twee stippen in de cirkel staan voor drogen op een normale temperatuur tot 80 ºC. |
Hoge temperatuur Een droogsymbool met drie stippen in de cirkel betekent dat je het kledingstuk kunt drogen op de hoogste temperatuur. |
|
|
|
Drogen aan de lucht Het droogsymbool in de vorm van een leeg vierkant staat voor drogen aan de lucht. Deze kledingstukken hang je aan een waslijn of je legt ze te drogen op een vlakke ondergrond. |
Drogen in de schaduw Bij het droogsymbool met twee diagonale strepen in de linkerbovenhoek kan het kledingstuk niet tegen rechtstreeks zonlicht. Om het te beschermen tegen verbleken of verkleuren moet je dit kledingstuk drogen in de schaduw. |
Hangend drogen/Uit laten druipen Het droogsymbool met één verticale streep in het midden geeft aan dat de kleding uitgehangen aan een waslijn (of iets vergelijkbaars) moet drogen. Twee verticale strepen geven aan dat je de was moet laten uitdruipen. Anders gezegd: hang de kleding aan een waslijn als het nog druipnat is. |
|
|
|
Hangend drogen of uit laten druipen in de schaduw Het droogsymbool met een verticale streep en een driehoek in de linkerbovenhoek betekent dat je je wasgoed aan een lijn in de schaduw moet hangen om te drogen. Twee verticale strepen houden in dat je het kledingstuk moet laten uitdruipen aan een waslijn in de schaduw. |
Liggend drogen Dit droogsymbool met een horizontale streep in het midden betekent dat je je wasgoed liggend moet laten drogen. Twee horizontale strepen betekenen dat je het kledingstuk losjes neer moet leggen als het nog druipnat is. |
Liggend drogen in de schaduw Hetzelfde droogsymbool met een horizontale streep (en driehoek in de linkerbovenhoek) betekent dat je het kledingstuk moet drogen op een vlakke ondergrond in de schaduw. Twee horizontale strepen geven aan dat je het wasgoed neer moet leggen als het nog druipnat is. |
Meer wassymbolen.
Naast het vierkant symbool vind je vaak nog veel andere droogsymbolen op een waslabel, zoals:
- de wastobbe
- de driehoek
- het strijkijzer
- de cirkel
Ontdek waar alle symbolen binnen deze categorieën voor staan:
Veelgestelde vragen over droogsymbolen.
Zie je geen droogsymbolen op het waslabel of zit het label niet meer aan de kleding? Dan kun je hier toch een verstandige beslissing over nemen. Stoffen die je kunt wassen op meer dan 60°C (hete was) kun je meestal zonder problemen in de droger stoppen. In de meeste gevallen is dit wasgoed gemaakt van 100% katoen en kun je het ook op de hoogste temperaturen drogen. Je kunt dan denken aan dit soort items:
- Handdoeken en badhanddoeken
- Vaatdoeken en theedoeken
- Katoenen ondergoed of sokken (in beide gevallen zonder stretchstof)
- Bedlinnen
- Dekbedden en kussenslopen (maar hierbij raden we je aan het waslabel te checken)
Wasdrogers zijn perfect voor dit type wasgoed, vooral voor handdoeken en sommige soorten bedlinnen. Die worden extra zacht als ze op hoge temperatuur zijn gedroogd. Bovendien ruiken ze extra lekker als ze net uit de droger komen. Deze droogprogramma's zijn geschikt voor je katoenen was:
- Katoen extra kastdroog
- Katoen kastdroog
- Katoen strijkdroog
Let op: Niet alle katoenen stoffen zijn hittebestendig en geschikt voor trommeldrogen. Kijk dus altijd goed op het label. Lees hier meer over onder de vraag "Kan wasgoed van 100% katoen altijd in de droger?"
Er zijn altijd bepaalde stoffen of kledingstukken die kunnen beschadigen door trommeldrogen. Als je twijfelt omdat het waslabel ontbreekt, kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en kiezen voor drogen aan de lucht. Wees altijd voorzichtig bij het drogen van de volgende soorten wasgoed:
- Fijne stoffen zoals zijde of bepaalde soorten wol kunnen hun vorm verliezen in de droger, zeker als je de verkeerde instellingen gebruikt.
- T-shirts met een print kun je alleen drogen op lage temperatuur, omdat prints kunnen vervormen.
- Zorg er altijd voor dat je losse synthetische kleding of kleding gemaakt van plastic geschikt zijn voor de droger.
- Badmatten of matten met rubber aan de onderkant kunnen smelten in de droger.
- Alle soorten textiel waarin schuim verwerkt is, of het nu om de voering van kussens gaat of schoudervullingen, zijn niet geschikt voor de droger.
Als je katoen ziet staan op het label, kun je er meestal van uitgaan dat het veilig is voor trommeldrogen. Maar er zijn altijd uitzonderingen.
- Gemengd katoen. Katoen wordt vaak gemengd met synthetische vezels zoals elastaan en polyester. Hoewel gemengd katoen in de regel elastischer is dan normaal katoen, is het niet zo goed bestand tegen hitte. Dat betekent dat je het het beste op lagere temperatuur kunt drogen.
- Maar zelfs met kledingstukken van zuiver katoen kan de beste manier om te drogen verschillen, afhankelijk van de weving en behandeling. Je komt hier achter door eens goed naar de stof te kijken.
- Vooral als je katoenen kledingstuk een donkere kleurspoeling heeft, kan het droogproces voor verkleuring zorgen.
Wil je dit liever voorkomen? Zorg er dan voor dat je goed op de was- en droogsymbolen let en de instructies op het waslabel opvolgt.
Wol is een hele delicate kledingstof, zowel om te wassen als te drogen. Daarom wordt wol meestal op de hand gewassen en aan de lucht gedroogd. Wil je je wollen items toch wassen of drogen in een machine? Doe dat dan alleen met een speciaal wolprogramma.
Het wolprogramma van Bosch droogt je kleding heel voorzichtig. Als je je wollen kleding wilt drogen aan de lucht, kun je die het beste op een handdoek leggen. Wol kan niet goed tegen hitte. Leg het dus niet in direct zonlicht of op de verwarming. Wol van hoge kwaliteit kun je ook regelmatig luchten zodat je het minder vaak hoeft te wassen.
Veel stoffen moeten voorzichtig en op lage temperatuur worden gedroogd. Denk aan:
- Katoenen kleding (t-shirts, truien, onesies, etc.) en spijkerstof.
- Alle andere natuurlijke vezels zoals linnen en hennep.
- Sportkleding en alle synthetische vezels zoals polyester, elastaan of fleece. Kleding van microvezels valt vaak ook in deze categorie.
In moderne drogers zullen deze soorten kleding niet krimpen, zolang je het juiste programma en de juiste droogtemperatuur gebruikt. Let, wanneer je het programma of de temperatuur kiest, goed op de wassymbolen en -instructies op het label.
In principe moet je alle synthetische stoffen en vooral ademende materialen of functionele kleding niet te lang drogen en alleen op lage temperatuur. Kies een programma zoals:
- Snelle gemengde was
- Extra kort 40
Sportkleding droogt meestal erg snel. Daarom kun je het ook makkelijk te drogen hangen. Wil je dit soort kleding in de wasdroger drogen? Kies dan een geschikt programma zoals:
- Sportkleding
Donzen jassen, linnengoed en kussens met een vulling van dons kun je het beste drogen in een droger met een speciaal programma voor dons. Dons wordt elastisch en krijgt volume door trommeldrogen. Heb je geen droger of geeft het waslabel aan dat stomen nodig is? Breng je donzen wasgoed dan naar een professionele stomerij. Drogen aan de lucht wordt niet aangeraden voor dons, omdat dit moeilijk gaat en dagen kan duren. Bovendien veroorzaakt water dat niet weg kan lopen vaak vlekken en onprettige luchtjes.
Als je dons gaat drogen in een wasdroger, houd dan rekening met het volgende:
- Dons heeft veel ruimte nodig tijdens het drogen. Droog donzen items afzonderlijk indien mogelijk.
- Om klitten te voorkomen kun je vier schone tennisballen in de droger doen. Belangrijk: let op dat de kleuren/vezels op deze ballen niet loszitten!
- De aanbevolen temperatuur voor het drogen van dons ligt tussen 30 en 60°C. Het droogprogramma moet tussen de 40 en 60 minuten duren.
- Voelt het dons nog vochtig of nat na het drogen? Herhaal het programma dan.
- Dons kan snel onprettig gaan ruiken of schimmelen door achterblijvend vocht. Daarom kun je het wasgoed na het drogen het beste voor een aantal uur laten luchten.
Wasdrogers van Bosch hebben een speciaal programma voor dons. Dit programma combineert de goede droogtemperatuur met de juiste duur, in het bijzonder voor het drogen van donzen jassen en kussens.
Ook hierbij is het belangrijk dat je je verdiept in de stof, vooral bij gemengd katoen, en dat je de wasinstructies opvolgt:
- Klassieke jeans van hoge kwaliteit en 100% katoen kun je met een gerust hart in de droger doen. De kans op krimpen is relatief laag voor jeans. Maar lichte krimp is toch mogelijk. Zitten je jeans al wat krap nog voordat je ze gewassen hebt? Dan is het misschien verstandig om de droger over te slaan.
- Tegenwoordig zijn veel jeans gemaakt van een mix van stoffen met een hoog aandeel stretchstof of polyester. Kies voor een geschikt droogprogramma voor gemengde stoffen – of droog aan de lucht als je twijfelt.
- Hetzelfde geldt voor stretch jeans. Synthetische stoffen kunnen smelten op hoge temperatuur, wat vervolgens kan leiden tot scheuren in je favoriete kledingstuk.
Je hoeft niet elk kledingstuk na het dragen grondig te wassen en drogen. Je wasdroger helpt je het op te frissen. Stop je kleding in een waszak en doe het gedurende 15 minuten in de droger. Voeg, als je dat wilt, een vochtige en prettig ruikende theedoek toe voor extra frisheid.
Haal je kleding er weer uit, schud het recht en laat het luchten aan een hanger.
Let op: Doe dit alleen als je kleding geschikt is voor trommeldrogen. En behandel wasgoed nooit met vlekverwijderaars of andere ontvlambare middelen voordat je het in de droger stopt.
Een beproefde manier om je favoriete trui weer in de juiste pasvorm te krijgen is voorzichtig uitrekken.
- Dompel de trui eerst onder in warm water. Meng een beetje shampoo in het water zodat de vezels makkelijk kunnen uitzetten.
- Leg de natte trui in een handdoek en wikkel deze er voorzichtig om zodat overtollig water weg kan.
- Leg je kledingstuk nu op de handdoek en rek deze uit in de juiste vorm. Ga hiermee door terwijl de trui droogt.