Veel mensen beseffen niet hoeveel eten ze weggooien. Maar met de hoeveelheid voedsel die jaarlijks wordt verspild, kunnen bijna 1 miljard mensen in de wereld die honger lijden worden gevoed. Dus wat kunnen al die voedselverspillers doen? Bosch stelt de top 10 voor van tips om voedselverspilling te vermijden en je boodschappen van begin tot eind goed te beheren.

Noteer het nodige
Ben je vergeten wanneer je de fles melk hebt geopend? Schrijf er de datum van opening op. Zo vermijd je verspilling van resten uit geopende dozen, flessen of verpakkingen.
Meten is weten
Zorg ervoor dat je de benodigde producten voor een portie correct afmeet of afweegt. We kennen het allicht allemaal wel: soms koken we tweemaal zoveel spaghetti als wat we eigenlijk nodig hebben.


Eerste erin, eerste eruit
Het is nuttig om nieuw gekochte producten achteraan in de kast te zetten; zo gebruik je de oudste producten eerst. Dat geldt uiteraard ook voor de koelkast en vriezer.
Winkel slim
Laat je hersenen even rusten; maak een boodschappenlijst en zorg ervoor dat je weet wat je nog in de voorraadkamer hebt staan. Zo vermijd je overvolle voorraadkamers met producten waarvan je de vervaldata niet kent.


IJs, ijs, ijskoud
Zijn er nog restjes? Zorg ervoor dat je ze tijdig invriest! Zo voorkom je dat er zich schadelijke micro-organismen ontwikkelen en dat het voedsel bederft.
In de pot
Een keuken is geen keuken zonder potten. Gebruik ze voor ingemaakte levensmiddelen en confituur. En bovendien werken deze potten ook uitstekend als keukendecoratie.


Geschikte vervangproducten
Soms is een exclusief ingrediënt niet nodig als je in je voorraadkamer ook een geschikt vervangproduct kan vinden.
Groenteafval
Gooi geen groenteafval weg: gebruik het om er een heerlijke groentebouillon van te maken. Dat bezorgt je alvast de perfecte basis voor je volgende smakelijke soep.


Invriezen van bouillon
Soms heb je alleen maar een kleine hoeveelheid saus of bouillon nodig. Maak daarom ijsblokjes van wat je over hebt. Dan kun je gemakkelijk een of meerdere porties ontdooien wanneer je maar wilt.
Kliekjesdag
Wees creatief en bereid eenmaal per week een maaltijd waarbij je alle restjes gebruikt. Bijvoorbeeld een heerlijk Aziatisch gerecht met ananas en rijst. Dit is de perfecte gelegenheid om je creativiteit de vrije loop te laten. En om voedselverspilling te voorkomen.
