Ingrediënten
  • 100 g gedroogde paddenstoelen
  • 600 ml heet water
  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • 200 g kastanjechampignons
  • 100 g eekhoorntjesbrood
  • 1½ eetlepel boter
  • 400 ml groentebouillon


  • 3 eidooiers
  • 200 ml dikke room
  • 20 g bieslook
  • ½ theelepel nootmuskaat (geraspt)
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel suiker
  • zout
  • peper

Bereiding

Stap 1
Week de gedroogde paddenstoelen ca. 15 minuten in een kommetje heet water. Hak de sjalotjes en de knoflook fijn. Was de kastanjechampignons en het eekhoorntjesbrood en snijd ze in plakjes.

Stap 2
Laat de geweekte champignons uitlekken en bewaar het weekvocht. Smelt 2/3e van de boter in een pan en fruit de sjalotjes en de look tot ze glazig zijn. Voeg de kastanjechampignons en gedroogde champignons toe en sauteer nog 4 à 6 minuten.

Stap 3
Breng op smaak met zout, peper en geraspte nootmuskaat.

Stap 4
Giet de groentebouillon en een groot deel van het weekvocht in de pan. Breng aan de kook en laat ca. 20 minuten sudderen op een laag vuurtje.

Stap 5
Haal de pan van het vuur en mix de soep met een staafmixer.

Stap 6
Klop de dikke room en eidooiers door de soep en voeg ook het citroensap toe.

Stap 7
Snijd de bieslook fijn. Smelt de rest van de boter in een braadpan en sauteer het eekhoorntjesbrood tot het goed doorbakken is. Voeg bieslook, peper en zout toe. Dien de soep op in een diep bord en garneer met eekhoorntjesbrood. Serveer met verse sneetjes brood.