Kookmethoden waarbij vitamines blijven voor het avondeten.
Hoe jij kookt bepaalt in grote mate de voedingswaarde van je maaltijd. Dat komt omdat veel vitamines gevoelig zijn voor warmte en blootstelling aan lucht – vitamine C, alle B-vitamines en in het bijzonder folaten. Dit verlies van nutriënten wordt groter bij een langere kooktijd en hogere temperaturen. Maar er zijn veel kookmethoden die de kooktijd, temperatuur en hoeveelheid benodigd water minimaliseren. Leer hoe je hiermee zorgt dat alle gezonde vitamines blijven voor het avondeten.

#1: Stomen.
Stomen is de vriendelijkste en gezondste manier om een maaltijd te bereiden. De hete stoom gaart je eten op een zachte wijze, wat betekent dat waardevolle vitamines en mineralen niet verloren gaan. Smaken ontwikkelen zich maximaal en groente behoudt z’n kleur. Kortom, als je zo gezond mogelijk wilt koken, is stomen echt wat voor jou.

#2: Grillen.
Met grillen behoud je de maximale voedingswaarde van je groenten en blijft je eten mooi van kleur. Om zoveel mogelijk voedingsstoffen te behouden, is het belangrijk om de hitte te beperken. Plaats je groenten op een grillplaat en smeer ze licht in met olijfolie. Dit helpt om de celwanden af te breken en meer antioxidanten vrij te maken terwijl de olijfolie ook je lichaam helpt meer carotenoïden op te nemen.

#3: Bakken of roosteren.
Het bakken of roosteren van je groente is een geweldige manier om de rijke smaak naar boven te krijgen. Smeer ze licht in met olijfolie voordat je ze bakt en geniet van de waardevolle nutriënten van groenten zoals wortelen, aardappelen, en uien.

#4: Sauteren
Sauteren – een kookmethode waarbij een kleine hoeveelheid olie of vet wordt gebruikt in een ondiepe pan op hoog vuur – kan een goede keuze zijn voor bepaalde groenten. Boerenkool, bijvoorbeeld, bevat preventieve micronutriënten en krachtige antioxidanten, zoals polyfenolen en carotenoïden. Deze blijven behouden bij het sauteren, maar gaan verloren tijdens het stomen of koken.

#5: Magnetron
Koken in een magnetron is niet alleen sneller maar kan ook een goede keuze zijn om belangrijke voedingsstoffen van groente te behouden, zoals vitamine C. De magnetron verkort de kooktijd aanzienlijk en helpt ook bij het behoud van smaken.