Elektrische kookplaat: alle voordelen en opties
Waar vroeger in bijna elk huishouden op gas werd gekookt, hebben de meeste mensen tegenwoordig een elektrische kookplaat in huis. Met zo’n kookplaat draag je niet alleen bij aan minder gasverbruik, je kookt er ook veilig en comfortabel mee. Maar wat is bij een elektrische kookplaat precies het verschil tussen inductie en keramisch? Welke voordelen biedt elke optie? We leggen het je in dit artikel uit.
De voordelen van een elektrische kookplaat.
Van een chef-kok zal je misschien horen dat niets zo fijn is als koken op een gaskookplaat, maar een elektrische kookplaat heeft een aantal grote voordelen. Bij zowel een inductiekookplaat als een keramische kookplaat profiteer je van:
- De eenvoudige bediening. Je kunt eventueel kiezen voor een model met draaiknoppen, maar de meeste elektrische kookplaten bedien je met slechts één vingerbeweging. Zo stel je de kookplaat gemakkelijk naar wens in.
- Het simpele schoonmaken. Door het gladde oppervlak is de kookplaat onderhoudsvriendelijk. Je hebt dus niet te maken met plekken die je moeilijk kunt reinigen, zoals een gaskookplaat die wel heeft. Let op: maak hardnekkige vlekken, bijvoorbeeld door overkoken, wel meteen schoon. Dat voorkomt dat ze nog hardnekkiger worden.
Let goed op bij het aansluiten of de inbouw van een elektrische kookplaat. Elektrisch koken werkt op een 2- of 3-fasen aansluiting en je hebt vaak een aparte kookgroep in je meterkast nodig. Dit geldt voor beide soorten kookplaten. Er zijn ook verschillen tussen een inductiekookplaat en een keramische kookplaat. De keuze hangt af van de voordelen die jij belangrijk vindt.
Kies voor een inductiekookplaat.
Koken op inductie is tegenwoordig de populairste manier van koken. Bij de inductiekookplaat zorgt een elektromagnetisch veld voor de verwarming. Dit biedt een aantal voordelen:
- Het is een snelle manier van koken, omdat de warmte direct na het plaatsen in de panbodem wordt opgewekt;
- Het is een energiezuinige manier van koken, omdat voor de verwarming van de pan minder warmte nodig is;
- Het is een veilige manier van koken, omdat de kookplaat na het weghalen van de pan alleen warm en niet enorm heet blijft;
- Het is een flexibele manier van koken, omdat de zones zich aanpassen aan het formaat van de pan.
Houd er rekening mee dat een inductiekookplaat duurder is dan een keramische kookplaat. Daarnaast moeten je pannen geschikt zijn voor koken op inductie.
Kies voor een keramische kookplaat.
De andere optie die je hebt bij elektrische kookplaten is de keramische kookplaat. Keramische kookplaten gebruiken verwarmingselementen die zich net onder hittebestendig en gehard glas bevinden. Je weet dat de kookplaat heet is geworden als de kookzones rood opgloeien. De warmte wordt vervolgens doorgegeven aan de pannen die je hierop plaatst.Een keramische kookplaat biedt je niet de voordelen die je hebt bij koken op inductie, maar heeft als elektrische kookplaat wel:
- Een prettige bediening;
- Een onderhoudsvriendelijk design;
- Een lage prijs. In vergelijking met een inductiekookplaat ben je voor een keramische kookplaat aanzienlijk minder geld kwijt.